Brugklas atheneum / gymnasium

Terug naar home

Atheneum/gymnasium brugklas

Het Canisius College heeft een tweejarige brugperiode: mavo/havo, havo/atheneum of atheneum/gymnasium. Zo kun je eerst wennen op school en ontdekken wat het beste bij je past. Als je van de basisschool een vwo-advies hebt gekregen, kom je in onze atheneum/gymnasiumbrugklas.

Wetenschapsoriëntatie

Ben je nieuwsgierig en ga je graag op zoek naar informatie? Dan kom je in de brugklas atheneum/gymnasium aan je trekken, want behalve alle gewone vwo-vakken krijg je ook WON. Dat staat voor Wetenschapsoriëntatie Nederland. WON-scholen bereiden hun leerlingen goed voor op een wetenschappelijke vervolgopleiding, met als motto ‘Onderzoekend leren en leren onderzoeken’.
Je leert zelf onderzoek te doen op een wetenschappelijke manier.

In het WON-onderbouwprogramma zijn er bijvoorbeeld blokken over onzichtbare inkt, persoonlijke ruimte, symbolen en moderne kunst. In de projecten leer je kritische vragen te stellen, problemen op te lossen en ook goed samen te werken. We bezoeken in het eerste schooljaar de Radboud Universiteit en ook komen er wetenschappers bij ons school. In volgende leerjaren bezoek je ook andere universiteiten.

Kennismaking met de klassieke oudheid

In het eerste leerjaar krijg je een inleiding in de cultuur en de taal van de klassieke oudheid. Je komt alles te weten over de Griekse en Romeinse goden, het dagelijks leven in Noviomagus (Nijmegen), de mythen rondom de stad Troje en nog veel meer. Je maakt kennis met de klassieke talen en leert de letters van het Griekse alfabet. Aan het einde van het jaar kun je dan een goede keuze maken tussen atheneum en gymnasium. Kies je voor het gymnasium, dan krijg je in het tweede leerjaar Grieks en Latijn als aparte vakken. Maar je blijft wel in dezelfde brugklas met de kinderen die het atheneum hebben gekozen.

Excursies en activiteiten
In de atheneum/gymnasiumbrugklas doen we ook veel interessante dingen buiten de les, bijvoorbeeld tijdens de week van de wetenschap. We brengen een bezoek aan het Archeologisch Park met Romeins Museum in Xanten, het Valkhofmuseum, het Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting en de Radboud Universiteit. In volgende gymnasiumjaren bezoek je tal van musea en voorstellingen in Nederland, maar ook het Römisch-Germanisches Museum in Keulen en de Duits-Romeinse stad Trier. In de zesde klas kun je mee met de Rome- of Griekenlandreis.

Er is nog veel meer over te vertellen. Als je meer wilt weten, bezoek ons dan tijdens de Lesjesmiddag of Open Dag en neem je ouders ook mee!

 

Terug naar home